Håkan Mild

Luftig madrass räddade Håkan Milds rygg

De sömnlösa nätterna är ett minne blott för IFK-stjärnan Håkan Mild.

GÖTEBORG. En unik madrass förändrade IFK-spelaren Håkan Milds liv. Nu är det slut på alla sömnlösa nätter, säger den populära mittfältaren.

Med dålig sömn följer trötthet. Tidigare var jag alltid trött eftersom jag inte fick någon ordentlig vila. Jag vaknade gång på gång på grund av smärtorna. Ett diskbråck i nacken, som akutopererades, var en källa till mycket elände. Liksom andra skador på olika delar av kroppen. Fotbollsspelare är en utsatt grupp. Inte minst Håkan Mild, 33, har fått betala ett högt pris. Operationerna har avlöst varandra.

Ofta opererad

Jag har opererat mig i nacke, knän, vader, fötter och ljumskar, berättar Håkan Mild. Smärtor, trötthet och sömnbesvär påverkar i hög grad livskvaliten. Tidigare vaknde jag och var stel i hela kroppen. Skillnaden nu är enorm.

Många klagar

Så här säger Leif Swärd, välkänd idrottsläkare och IFK:s egen doktor. Hilkan Mild är den tuffaste spelaren vi har vilket gör att han har hög skadefrekvens. Jag har hört talas om madrassen som har hjälp honom.

Många spelare har klagat genom åren på dåliga sängar och madrasser. Numera läggs stor vikt vid bra sängkomfort när lagen är ute och reser. I slutet av sjuttiotalet, fortsätter Leif Swärd, handlade debatten om hårda eller mjuka sängar. Nu är madrasserna i fokus.

Vad skiljer den här madrassen från andra? Den har en konstruktion med tryckutjämnande effekt i stället för tryckavlastande, säger Kurt Durewall, expert på Iyftteknik och ryggrelaterade problem.

FAKTA/Madrassen

Principen med den nya luftfyllda madrassen är att man själv väljer mjukhetsgraden genom tillförsel av luft i en tredelad luftkärna.

Andra madrasser med liknande effekt är Dux Pascal och Tempur. Den här typen av madrasser kostar mellan fyra och sjutusen kronor.

FAKTA/Ryggvärk

Ryggvärk är den främsta orsaken till sjukskrivning och kostar samhället 4,7 miljarder kronor varje år. Ryggsmärta drabbar fyra av fem svenskar någon gång i livet. Träning av ryggmusklerna kan i många fall förebygga problemen. Källor: Riksförsäkringsverket och Socialstyrelsen.

Artikeln är skriven av Kicki Lindbergh (kickilindbergh@expressen.se)